Despre noi

Despre noi

Despre noi

Filiala Tg. Mureş a U.A.P., constituită în 1950, este parte componentă a Uniunii Artiştilor Plastici din România-organizaţie profesională, nonguvernamentală, apolitică, fără scop lucrativ sau patrimonial constituită din creatori profesionişti în domeniul artelor plastice.

Uniunea Artiştilor Plastici din România este continuatoarea Sindicatului Artelor Frumoase din Bucureşti şi a Sindicatelor Mixte de Artişti Plastici din provincie şi funcţionează ca persoană juridică română de utilitate publică cu sediul central în Bucureşti.

Activitatea Filialei Tg.Mureş a UAPR încă de la înfiinţare a fost îndreptată către susţinerea activităţilor de creaţie şi expoziţionale a membrilor săi fiind o sursă permanentă de formare şi informare vizual estetică a căror beneficiari sunt iubitorii de artă. Galeriile de artă ce se află la parterul Palatului Culturii clădire monument istoric ridicat la începutul secolului al XIX-a în scopuri exclusiv culturale, a găzduit nenumărate expoziţii şi saloane, personale şi de grup, locale, naţionale şi din străinătate. Filiala este organizată conform statutului UAPR, conducerea fiind alcătuită dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi un cenzor ce coordonează şi veghează la buna desfăşurare a activităţii acesteia.

În decursul anilor, la conducerea Filialei noastre s-au succedat mai mulţi preşedinţi artişti cu renume pe care cu respect îi menţionăm:
pictorul Barabás István între 1950-1968, pictorul Gheorghe Olaru între 1968-1970, pictorul Tőrők Pál între1970-1977, scenograful Romulus Feneş între 1977-1989, sculptorul Hunyadi László între 1990-1993, pictorul Adrian Chira între 1996-2002 şi Gheorghe Mureşan între 2002-2011.

Mana Bucur este in prezent președinta UAPR Târgu Mureș.

Activitatea noastră este susţinută pecuniar de funcţionarea unui mic magazin cunoscut sub denumirea de Magazinul Fondului Plastic şi de sprijinul Consiliului Judeţean.

 

Log in

create an account