Pictură

MOLDOVAN IULIU

TÂRNĂVENI
 

"Pictează de la vârsta de 12 ani, arta plastică fiind pentru el un mod de viață, suportul său existențial. La această vârstă încearcă studii după natură, peisaje, naturi statice. Este preocupat de arhitectură, aerodinamică, anatomia omului etc. Mai târziu studiază Istoria Artelor Plastice Universale, făcând studii după operele de Artă ale marilor maeștrii. După cursurile liceale urmează Școala Populară de Artă din Târgu Mureș și absolvent a Academiei de Artă București, promoția 1994. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din anul 2006, strălucit artist al culorilor și formelor, sculptor, distins reprezentant al intelectualității locale, județului și a țării, personaj al creației artistice, care nu s-a depărtat de locul natal, activitatea sa artistică fiind prodigioasă și foarte importantă prin profesionalismul demonstrat, asumându-și răspunderi sporite cu implicații etice, cultural-educative.  
Dincolo de dimensiunea etică și spirituală, de magia picturii, poezia tăcută a formelor vizibile, gama cromatică diversă a autorului, acesta îmbină armonios picturalul și decorativul, o mulțime de nuanțe sufletești ale propriei sale vieți. Idolii lui, în pofida trecerii vremii, au fost: Andersen, Luchian, Petrașcu, Palady, Tonitza, Ciucurencu.

Pictura sa este meditativă și cuceritoare lecție de meșteșug și sinceritate.

Iuliu Moldovan a avut numeroase expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate: Aachen și Polheim în Germania, Grenoble și Ronchen în Franța s.a. Cu ani în urmă a restaurat pe șantierele de artă monumentală, Mânăstirea Ortodoxă Plătărești Ilfov, Biserica Greco-Catolică „Aqvila” București, Biserica „Sfinții Mihai și Gavriil” Târnăveni, Centrul Maghiar Târnăveni, Zidul prieteniei Târnăveni, Salonul de iarnă Palatul Culturii Târgu-Mureș, și statuia „RUGĂ PENTRU ROMÂNIA”, amplasată în parcul Victoria din Târnăveni. Pictează de peste 40 de ani, realizând peste 1.000 de lucrări cu tematică istorică, religioasă și de ambient, ansambluri monumentale aflate în spațiul public: parcuri, fațade clădiri, biblioteci, biserici etc.
Autor al cărții „Arta plastică târnăveană noua generație” artistul a creat „o altfel de școală a picturii!” A înființat Atelierul de Artă Plastică „A96″ (1996) pe lângă Casa de Cultură „Mihai Eminescu” unde se pregătesc tinerii artiști din Târnăveni, timp de peste 20 de ani pentru liceele și instituțiile superioare de artă, naționale și internaționale. Numeroși sunt tinerii instruiți aici care au urmat apoi cu succes cursurile învățământului superior de specialitate, mulți dintre ei devenind artiști de renume național și internațional."

Text Preluat: www.tirnaveni.ro


www.punctul.ro


Colecții particulare :


1994: Peisaj flamand (marmura) – Roma – Italia. 1995: Icoane – Spania,Canada,SUA.

Expoziții de grup :

1990: Expoziția itineranta „România saluta Europa”( Austria,Suedia,Germania,Belgia,Franta)
Expoziție republicana de pictura – Teatrul National București.
1991: Expoziția „Filocalia” – Muzeul de Istorie Națională, București.
1991: Expoziție „16-22” Galeria „Căminul Artei” etaj, București. 1992: Salonul Municipal de Pictura – Teatrul National Bucuresti.
1993: Proiectul pentru Monumentul „Martirii bisericii Greco-catolice din România”. 1994: Expoziție de diploma – Teatrul National București.
1998: Expoziție de grup sub egida toamnei culturale franceze Ronchin – Franța.
2006: Salonul de iarna – Palatul Culturii Târgu-Mureș.
2008, 2009, 2010, 2011: Salonul de iarna al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Mures – Palatul Culturii Târgu Mures.

Expoziții personale:

1996: Proiect si pictarea unei lucrări de arta monumentala „Zidul prieteniei” Târnaveni.
1997: Expoziție personala „Portretul” Casa Municipala de Cultura „Mihai Eminescu” Tarnaveni.
1999: Expoziție de pictura – Muzeul de Istorie Târnăveni. 2000: Proiect si pictarea unei lucrari de arta monumentala Centrul Cultural Francez Tarnaveni.
2001: Expoziția Premiului pentru peisaj al Consiliului European – Strassbourg.
2002: Lucrare arta monumentala – moduli Centrul Cultural Francez – Târnaveni. 2003: Restaurare Iconostas Biserica Greco – Catolica „Sfintii Mihail si Gavril” Târnaveni.
2004: Expoziție de icoane pe sticla, Festivalul mondial al culturii Lille – Franta.
2004: Epoziție personala de pictura – Galeriile de Arta Arnsburg – Germania.
2004: Diploma de Excelenta din partea Rumänienhilfe für Siebenburoen e.V. Pohlheim -Germania – pentru merite deosebite în munca de cooperare culturala între Germania si România.
2005: Expoziția personala „Arlechinul” – Casa Municipala de Cultura „Mihai Eminescu” Târnaveni.
2007: Expoziție personala „Păsările”- Casa Municipala de Cultura „Mihai Eminescu” Târnaveni. 2008: Expozitie de Pictura. Primaria din Ronchin – Franta.
2012: Expoziție personala „Criptograme” Casa Municipala de Cultura „Mihai Eminescu” Târnăveni.
 

 
 

 

 

Log in

create an account