Pictură

CHIRA ADRIAN

  • Secţia: Pictură
TÎRGU MUREŞ
 

1958 - 2018

„Născut la Dej, Adrian Chira a absolvit Institutul de Arte Vizuale „Ion Andreescu” de la Cluj, secția ceramică (1986). Convertit ulterior la pictură, artistul și-a etalat potențialul artistic în zeci de expoziții personale și de grup, distingându-se prin exersarea unui expresionism abstract, cu inserturi simbolice.
Adrian Chira schițează „portretul” haosului dezlănțuit de agresivitatea stimulilor tehnologici exteriori. Dezarticularea formelor, melanjul lor imprevizibil și contrastant dau impresia de saturație și sufocare. Dispersia aleatorie a semnelor nu este decât o altă față a ordinii. Solicitat în exces, ochiul caută refugii, popasuri odihnitoare, oferite în „parcele” ferm delimitate. Abia aici și sufletul va…respira nestingherit.”

(Petru Bejan,critic de artă)


"Adrian Chira a vibrat în ritmurile şi contrastele lumii contemporane şi a oglindit în opera sa dinamica unor structuri plastice, care se coagulează după regulile unor compoziții ce mizează pe efectul de ansamblu, dar obține această coerență prin detalii aparent aleatorii. Hazardul învinge planificarea şi modelează conţinutul plastic, iar libertatea exuberantă a devenit o matrice personală a stilului. Plastica abstractă are un suflu proaspăt care fuzionează cu un mesaj simbolic, descoperit dintr-o protospiritualitate accesibilă prin claritatea motivelor utilizate."

Vasile Duda

Afilieri:

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1986 şi al Asociaţiei Internaţionale de Arte (IAA).




Expoziţii personale:

-1977, Dej; 1982 - Cluj-NApoca;
1985 - Cluj-NApoca;
1987-Tg.Mureş;
1993 - Bucureşti, Galeriile “Orizont”;
1995- Bistriţa,Tg.Mureş, Galeriile U.A.P.;
1996 - Centrul Cultural Maghiar, Bucureşti;
1997 - Aachen, Germania;
1998 - Aachen, Germania;
1998 - Iserlohn,Germania;
1999 - Dej;
2000 - Bistriţa-Năsăud; 2001 - Tg.Mureş;
2001 - Bucureşti, Galeria “Sabina şi Jan Niculescu”;
2002 - Tg.Mureş, Bucureşti, Galeria “Simeza”;
2002 - Tours, Franţa;
2003 -Paris;
2002 - Palatul Mogoşoaia;
2003 - Muzeul
Literaturii Române;
2003 - Essen, Germania;

Expoziţii de grup reprezentative în ţară şi
străinătate:


- 1977 - Baia-Mare, expoziţie de pictură
- 1982 - Bucureşti, Salonul naţional de pictură, grafică, sculptură şi arte decorative
- 1983 - Bucureşti, Salonul naţional de pictură, sculptură, grafică şi arte decorative
- 1986 - Bucureşti, Bienala de pictură şi sculptură
- 1988 - Tokyo, Expoziţie de pictură, grafică şi sculptură
- 1988 - Baia-Mare, Bienala tineretului
- 1990 - Tg.Mureş, Expoziţia tinerilor artişti
- 1992 - Bucureşti, Salonul Artelor Plastice
- 1992 - Budapesta, expoziţie de pictură, grafică şi sculptură
- 1993 - Trofaiach, Austria, expoziţie de pictură, grafică şi sculptură
- 1993 - Zalaegerszeg, Ungaria, expoziţie de pictură, grafică şi sculptură
- 1995 - Zalaegerszeg, Ungaria,expoziţie de pictură, grafică şi sculptură
- 1999 -Bucureşti, “13+1”
- 2002, 2003, 2004, 2005 - Tg.Mureş, expoziţiile “Totem”
- 2004 - Bucureşti- ”Perpetum Gestual”
- 2005 - Institutul Francez Bucureşti
- 2005 - Galeria Apollo Bucureşti
- 2006 - Timişoara

Simpozioane de creaţie:

- 1986 - Lăzarea;
1994 -Căluşeri;
- 1996 - Tg.Mureş,“InterartEAST”;
- 2000 - Stânca-Costeşti;
- 2001 - Sângeorz Băi;
- 2001, 2002 - Colibiţa-Bistriţa;
- 2002 - Salina-Praid, Harghita;
- 2002 - Stânca-Costeşti;
- 2003 - Sângeorgiu de Mureş;
- 2004 - Salina-Praid, Harghita;
- 2004 - Stânca-Costeşti; Eforie Nord;

Bibliografie selectivă:

- 1986 - Revista “Tribuna”,
Mircea Ţoca
- 1993 - Ziarul “Literatorul”,
Virgil Mocanu
- 1996, Adrian Guţă
- 2000, Mircea Oliv
- 2002, Mircea Oliv
- 2003, 2004 - Corneliu Antim





 

Log in

create an account
Siteul www.uapmures.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...