Pictură

BARTHA JOSEF

  • Secţia: Pictură

Bartha Jozsef , artist vizual, scenograf și curator ne-a primit ,generos, în spațiul B5 Studio ( veritabilă „redută” a artei contemporane la Tîrgu-Mureș) și ne-a purtat vizual și narativ (în română și în maghiară) printr-o selecție de idei și imagini ce compun munca sa de artist, de peste douăzeci de ani.
Fotografii, performance-uri video, proiecții, mecanisme care te iau prin surprindere, practici experimentale care montează și demontează mecanisme /contracții  sau jocuri (la propriu) ne-au prilejuit întâlnirea cu un discurs/demers artistic profund semnificativ, chiar și atunci când ,aparent, primează ironia, ludicul sau... „râsul albastru” , cum am simțit pe pielea mea, în câteva momente. 
Jozsef Barha face artă contemporană la dimensiuni europene și ....americane ( merită văzută lucrarea sa Hungarian Goulash, realizată într-o rezidență americană).
Artistul experimentează , cu nuanțe de toate felurile, în toate dimensiunile: acasa, în bucătărie,în baie, în spațiul urban, în cel politic sau in zona identității etc.
Discursul său pune în valoare și viața artistică a orașului în anii 90 sau acum și readuce în atenție numele unor artiști, din păcate prea puțin cunoscuți de concitadinii lor: Irsai Zsolt, Bob Jozsef , Szabo Zoltan- Judoka, Richard Wagner.
Bartha Jozsef a înființat la Tîrgu-Mureș, Fundația ArtEast, care împlinește 20 de ani.


Log in

create an account