Artist orfevrar-bijutier

BOBLETEC ADRIAN

  • Secţia: Artist Orfevrar-Bijutier
TÎRGU MUREŞ

N.1956.

Membru U.A.P. din1990


EN.
Adrian Bobletec is a silver worker who for more than 20 years creates or restores jewellery art and processes precious and semiprecious stones.

RO
Provenind dintr-o familie în care arta a fost mereu la loc de mare cinste, Adrian Bobletec este unul dintre puţinii artişti orfevrari din ţara noastră.
Domeniul orfevrariei
este foarte complex fiindcă aceasta cuprinde un cumul de meserii, multe din ele neavând decât denumirea franţuzească, cum ar fi cea de gravor, cizeleur, şlefuitor de pietre preţioase şi semipreţioase, emeileur şi bijutier.
Orfevraria este o meserie
complexă, plină de secrete păstrate din cele mai vechi timpuri, secrete pe care puţini artişti le descoperă.


Pressa: www.ziaruldemures.ro/adrian-bobletec-creatorul-de-bijuterii/

" Meseria de orfevrar este foarte putin cunoscuta iar artistii care o mai practica se pot numara pe degete. Domeniul orfevrariei este foarte complex fiindca aceasta cuprinde un cumul de meserii, multe din ele neavand decat denumirea frantuzeasca, cum ar fi cea de gravor, cizeleur, slefuitor de pietre pretioase si semipretioase, emeileur si bijutier. Orfevraria este o meserie complexa, plina de secrete pastrate din cele mai vechi timpuri, secrete pe care putini artisti le descopera, pentru ca unui mester orfevrar ii sunt necesare cunostinte solide de fizica, chimie, mecanica si nu in ultimul rand un simt artistic deosebit.

Targumureseanul Adrian Bobletec este unul dintre putinii artisti orfevrari care de peste 20 de ani creaza sau restaureaza bijuterii de arta, obiecte de orfevrerie si prelucreaza pietre pretioase si semipretioase.
Provenind dintr-o familie in care arta este la mare cinste, Adrian Bobletec si-a descoperit de mic copil aptitudinile tehnice si artistice si, dupa ce in anii de tinerete a abordat artele plastice, s-a oprit la meseria de orfevrar.
“Am lucrat in primul rand ca artist plastic iar pe parcurs m-am specializat in orfevrarie si m-am “supraspecializat” in bijuterie prin exercitiu timp de mai multi ani. La varsta de 14 ani am facut primul inel dar am lasat bijuteriile deoparte, dedicandu-ma picturii, desenului si plasticii mici pentru ca apoi sa ma dedic din nou mai mult orfevrariei”, afirma artistul.

Tehnicile abordate de Adrian Bobletec sunt foarte variate, de la confectionare, gravare, turnare, combinare de metale, forjare, gliptica pana la slefuire si montare de pietre pretioase. Aceste tehnici pe care le stapaneste artistul sunt folosite pentru crearea unor bijuterii sau obiecte de cult in stiluri foarte diferite.

Orfevrarii, pe cale de disparitie

Bijuteriile create de Adrian Bobletec sunt confectionate din metale pretioase, avand motive celtice sau inspirate din natura, elemente care contribuie la definirea stilului personal al artistului pe care orice iubitor sau colectionar de bijuterii il va recunoaste la prima vedere. Lumea orfevrarilor este o lume foarte mica, artistii se cunosc intre ei si asa reusesc sa-si procure materialele necesare unei munci atat de migaloase. Desi exista multe bijuterii pe piata, cele create de Adrian Bobletec sunt adevarate opera de arta, bijuterii de autor pe care nu oricine isi permite sa le achizitioneze. Artistul concepe colectii de bijuterii formate din cercei, pandantive, bratari dar si piese singulare unicate, punand in dificultate de alegere orice femeie care ar vrea sa-si aleaga ceva. Barbatii exigenti pot achizitiona medalioane, butoni, paftale si brelocuri purtand marca artistului Adrian Bobletec.

Pe langa confectionarea de bijuterii Adrian Bobletec executa si restaurari de obiecte din metale nobile, restaurari care pot creste cu 30-40% pretul obiectului initial.

“Pentru restaurarea unui obiect trebuie studiate tehnicile si modul de executie din epoca in care a fost creat acesta apoi trebuie procurate materialele necesare care sa fie identice cu cele originale. Restaurarea comporta un mare coeficient de risc deoarece se poate oricand distruge involuntar obiectul. Nu te poti apuca de restaurare decat daca esti foarte sigur pe tine pentru ca interventiile pe obiecte sunt de multe ori ireversibile”, afirma artistul.

Adrian Bobletec si-ar dori sa lase mai departe meseria dar nu a gasit inca pe cineva cu atata rabdare incat sa se incumete sa invete timp de multi ani toate secretele acesteia.
“Pana cand un artist care invata acum tainele meseriei ajunge sa produca el insusi un obiect poate trece o lunga perioada de timp si nu multi au rabdarea necesara. E un domeniu larg si daca vor sa invete mai multe tehnici de-odata este si mai greu. Tineretul nu mai e interesat de domenii lente si probabil meseria aceasta va apune”, marturiseste artistul."

Claudia SAS

INTREVIU: Adrian Bobletec



A.R.E. Design Awards 2011
Premiul pentru inovație în pardoseala din inox
Premiul pentru amenajare artistică
Marele Premiu pentru cel mai frumos magazin din lume, într-un centru comercial.



Maestrul lui:
Horia Caltia ( interviu
)

Log in

create an account