Expoziţii

Petre Căpriţă - INTROSPECŢII - Expoziţie de pictură

Detalii eveniment:

  • Vernisaj: 13 Martie 2019, ora
  • Perioada: -
  • Locatia: Galeria ART NOUVEAU, Palatul Culturii Tîrgu-Mureş
  • Orar: Marţi-Vineri: 10:00-15:30 | Sâmbătă: 10:00-12:30 | Duminică-Luni: inchis

INTROSPECȚII

Introspecție:
- Analizarea propriei vieți psihice, observarea și interpretarea stărilor și dispoziților mentale și emoționale, observarea propriei conștiințe.

Alegerea temei pentru această a 5-a expoziție personală reflectă preocuparea pentru exprimarea unor stări și emoții lăuntrice aflate în strânsă legătură cu universul interior, cu anumite experiențe reale sau ludice.

Stilizate sau abstractizate, formele și elementele reprezentate își găsesc repere în lumea reală și dobândesc conotații simbolice.

Poarta, Zidul, Clepsidra, Cercul, Materia, sunt câteva din elementele repetitive prin care compozițiile dobândesc structura și sens.

În lipsa reprezentării figurative cvasitotale, culoarea joacă un rol important prin vibrație, contrast și textură, fiind suprapusă în straturi consistente de materie.

Această modalitate face trimitere la experiențe, amintiri și emoții ce se suprapun de a lungul timpului până în momentul uitării depline, trecutul personal scoțând însă la suprafață uneori, paradoxal, amintiri fără importantă sau păstrând adeseori clipe vii pentru totdeauna.

Recuperarea trecutului devine o provocare și uneori o necesitate.

În anumite compoziții apare uneori portretul cu rol de simbol –exprimând fragilitate, teamă, mister dar și speranță. Suntem proprii spectatori ai destinului nostru dar suntem chemați deopotrivă în a-l împlini.

Cifrele sunt prezente uneori, îmbogățind semnificățiile compozițiilor, deasemenea și colajul.
Cifra 0 poate semnifica un moment important din trecut la care ne întoarcem sau dimpotrivă, un moment de la care pornim pe un nou drum , către o nouă experiență. Cifra 2 reprezintă dualitatea sau simbioză dintre spirit și materie.

Simbolismul cifrei 5 semnifică elementele primordiale (apa ,focul, pământul aerul și elementul divin, eterul) sau manifestarea omului aflat la limita superioară a evoluției sale spirituale.

Tempus Edax Rerum (Timpul care mistuie totul – Ovidiu, "Metamorphoseon libri") este un laitmotiv prin care transformarea propriei persoane, conștiințe și a lumii întregi în general, se produce în mod constant și ireversibil.

Felul în care reacționăm la aceste schimbări și transformări personale (sau de ordin general) poate fi revelat prin introspecție: observandu-ne propriile stări mentale și emoționale, ne analizăm acțiunile și deciziile luate. Ne aflăm împlinirea prin creație și ne ridicăm conștiința deasupra timpului, si a lucrurilor efemere...
Călătoria este plină de obstacole, momente intense, agonie și extaz, frumusețe, mister și revelație...

Ritmuri sonore, energice sau deopotrivă introspective, vibreaza neîncetat până în momentul materializării vizuale, pe suprafața pânzelor. Forme și culori, semne și simboluri dobândesc sens si mesaj.

Timpul va mistui inevitabil totul dar urma trecerii a fost lăsată...

Foto: Cezar Buliga

Log in

create an account
Siteul www.uapmures.ro foloseste cookies. Continuarea navigării pe acest site se consideră acceptare a politicii de utilizare a cookies...