Evenimente

Expoziţia de pictură "Polifonii" - Cristian DIŢOIU - Valeriu PALADI

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Mureș organizează în perioada 27 iunie 2019 – 21 iulie 2019 la Galeria de Arta ART NOUVEAU din Palatul Culturii din Târgu Mureș, expoziția de pictură POLIFONII a pictorilor CRISTIAN DIȚOIU si VALERIU PALADI.

Detalii eveniment:

  • Vernisaj: 27 iunie 2019, ora
  • Perioada: -
  • Locatia: Galeria ART NOUVEAU, Palatul Culturii Tîrgu-Mureş
  • Orar: Luni-Vineri: 10:00-15:30 | Sâmbătă - Duminică: inchis

O scurtă schiță biografică a celor doi artiști relevă faptul că: CRISTIAN DIȚOIU trăiește și lucrează la București; VALERIU PALADI trăiește și lucrează la Bologna. Amândoi au absolvit întru altele Universitatea Națională de Artă din București la clasa pictorului Horia Paștină. Și-au desăvârșit înalte studii de restaurare a operei de artă. Cristian Dițoiu a muncit mai bine de un deceniu la MNAR iar în prezent este colaborator al ARTMARK-ului ca restaurator de elită. Valeriu Paladi și-a continuat studiile de artă la Facultatea de Arta din Bologna, integrându-se ulterior în viața artistică a comunității italiene și expunând în galerii de artă italiene, românești și basarabene. Palmaresul lor expozițional este impresionant.

Reprezintă fiecare dintre ei, acea întâie generație de după 1989 care este liberă de orice servitute ideologică, angajându-se cu temeritate în cercetarea estetico-artistică a limbajului propriei lor vocații – pictura.

Expoziția de la Târgu Mureș – POLIFONII – prima în care expun împreună le oferă prilejul de a etala modul în care fiecare dintre ei – în intimitatea propriului atelier înțelege problemele de limbaj și de cunoaștere artistică legată de problematica "ordinii naturale" și a "ordinii artistice", de felul în care este articulată mișcarea de la lumină către negru, de la plinul cromatic la gol într-un "spațiu de joc". Pentru pictor expresivitatea se obține printr-o bună drămuire a mijloacelor artistice. Natura își poate permite să se risipească în toate ale sale, artistul se supune unor reguli și legi precise. "Secțiunea de aur" este una dintre aceste reguli care îi unește pe cei doi pictori.

"Careurile magice" ale lui Valeriu Paladi și "ritmurile structurale" care creează ansambluri de ritmuri cu litere și de ritmuri muzicale sunt adevăratele elemente cu care se creează POLIFONIILE din această expoziție. Două monologuri polifonice care împreuna realizează un ritm și un "melos polifonic". Valorile plastice de cald și rece ale culorilor de lucios și de mat, de complementaritate cromatică, de mare și mic dau sensuri și armonii nebănuite.

Itinerariul expozițional cuprinde galerii de artă din Bistrița – Iași – Târgu Mureș.

Curatorul expoziției este criticul de artă: Oliv Mircea.Log in

create an account