Grafică

RUSU GABRIEL

  • Secţia: Grafică
TARGU MURES

Născut în 1969, la Sărmașu, jud. Mureș.
Absolvent al Universității de Arte Târgu Mureș, secția Scenografie.
Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 2016 si al Federation of Cartoonists Organizations.

,,Scenograf, grafician în sensul larg al cuvântului, ilustrator de carte, autor de grafică publicitară și de benzi desenate, Gabriel Rusu are o impresionantă carieră de caricaturist, răsplătită, în consecință, cu premii naționale și internaționale  pe care, probabil, nici el însuși nu le mai poate inventaria cu exactitate. Referințele publice la opera lui privesc, într-o măsură covârșitoare, tocmai activitatea sa din domeniul caricaturii, după cum  o dovedesc și multele premii deja amintite. Pentru un privitor grăbit, dar și pentru publicul larg, această focalizare a percepției pe ideea de caricatură, altminteri încurajată și de către artistul însuși, ar putea închide orice discuție chiar aici: Gabriel Rusu este un important caricaturist, cu un ochi ciclopic, mereu în stare de veghe, și cu o capacitate de reacție fulgerătoare, altfel spus cu o îndemânare permanent disponibilă. Trecând însă dincolo de convențiile definiției și de conformismul privirii, un cititor  atent al imaginii ar deveni dintr-o dată sceptic și incapabil de a-și reprima o întrebare elementară: ceea ce face Gabriel Rusu este cu adevărat caricatură? Răspunsul, și el intempestiv, ar fi unul monosilabic și, aparent, paradoxal: nu.  Gabriel Rusu nu face caricatură. Caricatura este cu totul altceva, ea este mereu orientată spre exterior, generează narații  deschise, iar motivul ei, obiectul ca atare, nu este autoreferențial. Cu alte cuvinte, caricatura dezvăluie, denunță, sancționează, dar nu face niciodată hermeneutică, nu implică reflexivități metafizice și nici nu iși este suficientă sieși prin demontarea propriilor mecanisme interioare  și prin identificarea expresiei plastice ca miză exclusivă. Din această pricină, Aurel Jiquidi, un clasic al caricaturii, identificat astfel de către aceiași privitori grăbiți, nu are nimic de-a face cu idea de caricatură, pentru că, în esență, el este un pictor expresionisto-metafizic și o conștiință tragică a unei lumi profund imperfecte.
În această zonă, dar în afara unei perspective tragice, se înscrie și grafica/pictura lui Gabriel Rusu. Natură baroco-expresionistă, el nu își expune modelele, nu le denunță incongruențele și nici nu le exhibă fisurile sau carențele etice  prin șarje malițioase sau prin narații insinuante. Pentru Gabriel Rusu portretul expresionist, avântul limbajului și exacerbarea compoziției sunt instrumente ale cunoașterii, experiență existențială și analiză fiziognomică, o modalitate aproape inițiatică de a citi în chip, de a dezvălui esența prin deconstrucția aparenței și nicidecum un act relativist și cârcotaș de a coborî exemplaritatea de pe soclu și de a o aduce la nivelul confortabil al unui privitor comun. Dimpotrivă, el confirmă mitul sau, după caz, mitizează, dar grija sa permanentă  este aceea de a marca diferența și de a consemna exemplaritatea. Cum face acest lucru, este realtiv simplu de perceput și de înțeles: prin exactitatea observației, prin subtilitatea analizei, prin libertatea și prin voluptatea expresiei. Iar această libertate este atât de mare și de sigură pe sine încât portretul exacerbat devine pictură pur și simplu, adică o compoziție autonomă și abstractă. Iar dincolo de imaginea concretă, de definiții și de genuri, se aude ecoul grav al exclamației lui Caragiale: simț enorm și văz monstruos.”
 
Pavel Șușară

 

Expoziții personale de grafică satirică (selecții):

2021 - Mari dramaturgi ai lumii - Muzeul Național Brukenthal, Sibiu
2020 - Isteria la români - Centrul Cultural Deva
2019 - Muzeul Județean Gorj, Târgu Jiu
2019 - Jubileul greu - Clubul Caricaturiștilor, București
2018 - Isteria la români - East European Cultural Centre, Londra
2017 - Mein  Damf - Galeriile ”Casa cu lei”, Bistrița
2008 - Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian”, Botoșani
2008 - Galeria din Pod, Brăila
2002 - Teatrul Național Târgu Mureș

Are lucrări publicate în albume, cataloage, ziare și reviste din țările în care a participat la saloanele internaționale de caricatură începând cu anul 2002: Italia, Portugalia, Germania, Slovacia, Polonia, Turcia, Macedonia, Suedia, Bulgaria, Muntenegru, Azerbaidjan, Siria, Iran,China, India, Coreea de Sud, S.U.A. Lucrările sale se află în colecții private și muzee din Europa, Asia, și SUA.

 Premii (selecții):

2020 - Marele Premiu, Salonul Internațional de Grafică Satirică Vaslui.
2020 -  Mayor of Legnica Award, ,,Satyrykon”, Polonia.
2019 - Marele Premiu, Salonul Internațional de Caricatură Brăila.
2018 - Premiul I, secțiunea benzi desenate, Festivalul Internațional de Satiră și Umor -             Citta di Trento - Italia.
2017 - Premiul I, Concursul Internațional de Caricatură HumoDeva, România.
2017 - Premiul Juriului, Concursul Internațional de Caricatură Nastratin Hogea, Istanbul,          Turcia.
2015 - Marele Premiu, Golden Keg, Presov, Slovacia.
2009 - Premiul I, ,,Black Cat”, Baku, Azerbaidjan.
2009 - Marele Premiu ,,Nicolae Claudiu”, Suceava, România.
2008 - Marele Premiu ,,Grafis ludica”, Botoșani, România.
2008 - International Prize Umoristi a Marostica, Italia.
2008 - Premiul I, Festivalul Internațional de Umor ,,Dictatorship of Laughter” ,Călărași,
            România.
2008 - Premiul II, Cartoons and Animation Creative Competition, Beijing, China.
2007 - Master Prize, Bienala de Caricatură și Ilustrație, Beijing, China.
2007 - Premiul Tivoli ,,Satyrykon”, Legnica, Polonia.
 

Log in

create an account